STUDIO ZA STRANE JEZIKE
Modern English School

Vesti

Proficiency ispit (CPE) – promene od marta 2013. godine

Proficiency ispit (CPE) – promene od marta 2013. godine

U godini kada CPE slavi stogodišnjicu postojanja (2013.) dolazi i do velikih promena u samom formatu ispita. Od marta 2013. godine ispit će trajati 4 sata umesto 6 sati (koliko je do sada trajao ispit). 

Najveća promena je u tome što više neće postojati deo Use of English, nego će taj deo biti u okviru drugih delova ispita.

speaking

Govor

Nema većih promena, jedino su prvi i treći deo vremenski kraći.

Changes to CPE exam 2013

 

listening

Slušanje

Vreme trajanja ispita je ostalo isto, ali je broj pitanja povećan sa 28 na 30.

U prvom delu je jedan tekst manje i dva pitanja manje.

Drugi i treći deo su ostali isti.

Četvrti deo je potpuno drugačiji zadatak. Izbačen je razgovor u kom su slušaoci trebalo da otkriju da li Meri, Suzan ili obe vole sladoled, a uveden je deo koji je veoma poznat kandidatima koji su polagali CAE. Zadatak u kom je potrebno uraditi dve stvari istovremeno. Pet kratkih razgovora sa 2 odvojena (ali povezana) zadatka višestrukog izbora.  

Changes to listening CPE 2013

Engleski u praksi

Ovaj deo više ne postoji 🙂

Open Cloze, Word Formation i Key Word Transformation su smanjeni i sada se nalaze u delu koji se odnosi na čitanje. Ponovo se javlja zadatak koji se odnosi na sumiranje ali se on sada nalazi u Pisanju.

Changes to CPE Use of English 2013

Pisanje

U prvom pitanju (obavezno za sve), kandidati dobijaju dve teksta ( oko 100 reči svaki) i potrebno je da razmotre glavne ideje, procene ih i daju svoje mišljenje o toj temi. Dobra vest je ta da je broj reči smanjen i sada iznosi 240 – 280 reči.

Drugi deo je ostao skoro isti. Format i zadaci se nisu promenili, ali je broj mogućih žanrova smanjen. I u ovom delu je smanjen broj reči i sada je 280 do 320 reči.

Ceo deo (Pisanje) sada ima 520 – 600 reči umesto dosadašnjih 600 – 700, ali je i smanjeno vreme pisanja te kandidati sada imaju samo sat i po vremena. 🙁

Changes to Writing CPE 2013

Čitanje

Najveće promene su u delu koji se odnosi na razumevanje pročitanog teksta. Ovaj deo sada ima 53 pitanja, a vreme je ostalo isto – 90 minuta.
Changes to CPE Reading task 2013

Novi udžbenici

Objective Proficiency, Cambridge University Press

Objective+Proficiency+Revised_nejvetsi

Proficiency Masterclass, Oxford University Press

Proficiency masterclass